Çmitizimi i Djallit

Djallzia më e madhe e Djallit është të na bindë që nuk ekziston – Bodler.

Që historia moderne është një histori çmitizimi, është bërë më se e qartë edhe për shqiptarët prej diskutimit publik mbas viteve 90-të zhvilluar pa fund rreth figurave kryesore të historisë kombëtare: Skënderbeut, figurave të Rilindjes dhe Pavarsisë, Zogut, Nolit, Enverit. Më pak e qartë, sepse më e paditur në një epokë të paditur fetare, është fakti që proçesi i çmitizimit zë fill me Jezuin, një preçedencë që hap udhën e çmitizimit të çdo lloj figure tjetër të mitizuar, përfshirë edhe Satanin si kundërfigurë e Krishtit.

Në vija të përgjithshme proçesi i çmitizimit ose metamorfoza e Djallit ndodh në katër faza: nga paraqitja klasike mesjetare si shëmtirë e përbindëshme dhe keqadashëse (brirë, trup leshator, lëkurë e kuqe prush, brire, thundra, bisht etj) kalohet në të kundërtën duke e paraqitur si qënie me bukuri dekadente pothuajse feminile, melankolike (si në figurën ilustruese të shkrimit) dhe me prirje artistike. Gjithsesi mbetuar akoma figurë e mitizuar, në fazën e tretë Djalli çmitizohet më tej duke u humanizuar, i përafruar me dobsitë e njeriut, bëhet tërësisht “dora jonë”. Së fundi mbrrihet natyrshëm në fazën aktuale të epokës së sotme ngambrapa, ku ekzistenca e Shejtanit jo vetem mohohet, por nuk flitet më për të, indiferencë totale, gjë më keq se mohimi. Njeriu me në fund është i lirë, pa Zot e pa Djall që mund t’i ngatërrojnë këmbët edhe si ide.

Sigurisht që kjo metamorfozë e ndarjes në 4 faza, si çdo ndarje tjetër në faza numerike, është artificiale, dhe bëhet për të lehtësuar studimin analitik. Në realitet metamorfoza ndodh në mënyre graduale ose evolucionare dhe pak të vënë re për kohën kur ndodh, megjithatë ekzistojnë çaste të spikatura historike ose revolucionare të shënuara nga autore dhe vepra të famshme. Meqë vete gjatë përshkrimi i fenomenit ngado në kulturë, do kufizohem me shëmbuj nga letërsia.

Një prej tyre, më i dëgjuari, ishte Milton me veprën e tij të famshme revolucionare Parajsa e humbur që përmbysi i pari perceptimin tradicional të demoniakes si shëmti. Satani i Milton ishte i bukur, dhe bukuria e tij dekadente joshte akoma më tepër meqë ishte rebel kundër Zotit njësoj si Prometeu kundër zotërve të Olimpit.

Demonizmin dhe prometeizmin e Milton, e çoi në skaje Bajroni, satanizmi i të cilit merr përmasa kozmike sepse urrehet tërë krijimi dhe Autori i tij, duke ekzaltuar kënaqësinë (kryesisht seksuale) njëkohësisht me krimin. Pra eros-thanatos bashkë; Bajroni e ka gjetur sekretin e formulës satanike, prandaj vepra e tij është arritja më madhore e romantiçizmit, dhe jeta dhe personi i tij (arratisje prej vendlidjes në vënde ekzotike, lëshim pa duar në gjithçfarë aventurash absurde, të gjitha llojet e perversioneve seksuale etj) është modeli dandy-bohem i imituar nga të gjithë pasardhësit, më tipikët: Oskar Wilde dhe Rembo.

Pra shihet se është bërë mjaft rrugë që prej Faust i Marlowe, i cili pendohet para se të vdesë. Një shkallëzim i mëtejshëm drejt metamorfozës të Shejtanit përbën Faust i Gëtes (frymëzuar nga Faust i Marlowe) si figurë mëdyshëse që edhe pendohet edhe s’pendohet, sepse Mefistofeli (Shejtani), vërtet e ka shtyrë në të keqe, por është pikërisht e keqja që e shtyn drejt “veprimit”, drejt realizimit të së mirës (në volum të dytë të Faust, Fausti kryen vepra publike në shërbim të komunitetit).

Gjithçka deri këtu ndodhet brënda fazës së dytë të metamorfozës në fjalë, tejkalimi i kësaj faze është meritë e Poes; në tregimin e tij të shkurtër Djalli në kambanore (1840) shenjtani shfaqet në pamjen e një burraci çfardo që pështjellon normalitetin e një qyteze të qetë, tip katundi zviceran ku banorët jetonin midis lakrash dhe orësh që shënonin të njëjtën kohë (Djalli prishi rregullin publik duke ndryshuar orët në kambanore). Nga pikpamja e providences negative (demoniake), mund të thuhet që nga ky çast zë fill epoka moderne. Tanimë Djalli është bërë dora jonë, ose me fjalë të tjera Djalli jemi ne.

Modeli shëmbull i Djallit në formë njeriu, dmth maja e fazës së tretë, ndodhet tek Vëllezerit Karamazov të Dostojevskit, i cili e kishte prekur shumë vite më parë këtë temë tek romani Djajtë (përshkrim profetik i celulës komuniste). Djalli i shfaqet Ivan Karamazovit në gjëndje deliri (i ndërgjegjshëm që është vetja e tij, ose gjysma e keqe e vetes së tij) me paraqitjen e një borgjezi pothuajse të vetkënaqur ulur përballë tij në divan. Djalli i Tomas Man tek romani Doctor Faustus, njësoj borgjez çfardo ulur në sallon përballë Adrian Leverkuhn, është kopje e Dostojevskit, ndryshon pamja dhe përshkrimi sipas kontestit të vendit dhe kohës të ngjarjes. Si dëshmi që fundi i artit modern është karikatura, parodia, është diskursi i Djallit me Ivanin, në pamundësi ta sjell të tërin (tepër i gjatë, dhe për ta kuptuar tamam duhet lexuar tërë libri), sjell një pjesë që është esenca e diskursit:

Zakonisht pranohet si aksiome që un jam një engjëll i rënë. Pash Zotin! Nuk arrij të përfytyrohem të kem qenë një engjëll! Edhe nëse kam qenë, ka kaluar kaq shumë kohë sa mund ta harroja pa kryer mëkat. Por jam xheloz për reputacionin tim prej xhentëlmeni. Fati im është të arrij të jem i pëlqyeshëm. Eshtë shpifur shumë kundër meje. Kur vij tek ju mbi tokë, jeta ime merr dukje reale, dhe kjo jo se nuk më pëlqen, jo është ndryshe puna! Fantastikja më bën të vuaj njësoj si ty, sepse më pëlqen realizmi toksor. Tek ju gjithçka është përkufizime dhe formula gjeometrike: gjithçka është ekuacione me “n” të panjohura! Këtu shëtis, ëndërroj (më pëlqen të ëndërroj). Bëhem deri edhe supersticioz … . Mos qesh të lutem! Supersticioni më pëlqen. Kuptoj të gjitha zakonet tuaja, më pëlqejnë veçanërisht banjat e nxehta të frekuentuara nga njerzit e tregtisë. Endrra ime është të mishërohem përfundimisht në një shitëse bylmeti faqekuqe, me qëllim që të besoj çfar beson ajo. Ideali im është të shkoj në kishë dhe të ndez, me besim të sinqertë, një qiri para ikonës. Atëherë të gjitha vuajtjet e mia do të merrnin fund. Më pëlqejnë gjithashtu mjekët tuaj. Verën e kaluar, meqë ishte vërdallë një epidemi e lisë, shkova të vaksinohem. Ta dije ti sa i kënaqur isha! Bëra deri edhe një lëmoshë prej dhjetë rublash për vëllezërit e mij sllavë … .

Për të kuptu sa i moth është Dostojevskij, dhe që fiction bëhet realitet dhe është realitet, madje realiteti është më fiction se fictioni, ja një anektodë që më ka bërë vaki më një “shitëse bylmeti” këndej nga kjo nahije. Eshtë nga ato gratë që rrinë mbas veladonit të priftit, herë pas here e shoh të bëjë punë vullnetare tek qendra sociale e kishës, shet tek klubi. E ka tmerr me ekstrakomunitaret, sidomos me marokenët, mos të shohë një maroken ulur diku, se menjeherë ja fillon avazit: “shiko parazitët, e hanë qyl”; domosdo edhe felën tjetër të kundërt: “na i kanë zaptuar të gjitha punët, prandaj s’ka punë për ne italianët”.
Një herë pa dy të zinj blozë në shesh duke ndenjur në punë të tyre, dhe ja futi një të forte, me të fortën e dëgjuar ndonjëherë që do të kishte habit edhe Dostojevskin, madje edhe Djallin vetë:

-O signore i neri, vedi vedi per chi è morto in croce il Nostro Signore!

Për fazën e katërt s’ke çfar shkruan më tepër veç shif e shkruj si venie në praktikë e shprehjes profetikë të Bodlerit: “Djallzia më e madhe e Djallit është të na bindë që nuk ekziston”. Dhe ja ka arritur qëllimit qerratai, në epokën ngambrapa pothuaj asnjeri nuk flet më për Djallin, dhe për pasojë as për Zotin, sepse ekzistenca e Zotit është e pandashme nga ekzistenca e Djallit, i cili është monoteisti par excellence.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Për të pasur një ide të paraqitjes njerzore të Djallit në letërsinë moderne këtu poshtë gjeni 10 minuta film nga vepra e Bulgakovit Mjeshtri dhe Margarita (parodi universale, reale dhe kozmike), e cila mbyll përfundimisht ciklin e letersisë së madhe ruse (njësoj si Doctor Faustus i Manit i vë kapak letërsisë gjermane), e cila ishte letërsi e madhe edhe sepse ishte mesianike, gjë që dëshmohet në këtë film vërtet niveli ku Djalli paraqitet si turist borgjez gjerman që viziton tokën sovjetike (Djalli është turisti i veshur me te zeza, ndërsa dy të tjerët veshur me të bardha jane shkrimtarë sovjetikë):

titra në anglisht

titra në italisht

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piktura me titull Djalli i ulur në foton e postit është e Vrubel që është ati i avagardës ruse, dhe kjo e fundit është mëma e avangardës evropiane dhe amerikane. Vrubel gjithe jeten ka pasur maninë fikse të pikturoje Djallin, derisa përfundoi në çmendinë.

8 Likes

Djalli eshte shpikje e bukur.
Kollaj ti ngarkosh barren dikujt

Shume bukur, tiku.

tiku, ti e quan çmitizim ose metamorfoze… po a nuk mund ta quash evolucion ? -metamorfoza ne fakt, eshte pjese dhe proces brenda evolucionit. une mendoj qe edhe kulturat , nese fene/ te (Zotin dhe Djallin perfshire) i quajme kultura, atehere eshte normale, apo e natyrshme, qe gjate rrugetimit te tyre disa mijeravjecare, ne kohe, ti nenshtrohen procesit te evolucionit.

e çfar rendesie ka se si quhet? nuk e kuptoj mire se per çfar po pyet. Apo do te thuash qe eshte normale kjo qe ndodh, dmth qe njesoj si ne darvinizem ku majmuni u kthye ne njeri, ne kulturen fetare Shejtoni u kthye ne njeri?

Pastaj e kam quajtur edhe evolucion:

Në realitet metamorfoza ndodh në mënyre graduale ose evolucionare dhe pak të vënë re për kohën kur ndodh, megjithatë ekzistojnë çaste të spikatura historike ose revolucionare të shënuara nga autore dhe vepra të famshme.

zhardin sinqerisht falemneres per komplimentin, por jam shum kurioz te di perse ky lavderim ne kete teme qe nuk me duket me e bukur se shum te tjera qe kam shkruar dhe ti nuk je ndjere, as per mire e as per keq.

Un e kam nje ide perse, pranej jam kurioz te di mendimin tend, nese vertet e kam pikasur idene tende.

Nuk eshte tematike arsyeja. Ndjese idese (besoj/dyshoj qe ti beson/dyshon qe kam afinitet te forte me djallin :smiley: ). Per shkrimet e tjera, ndonjehere te kam komplimentuar atehere kur te kam lexuar dhe me ke pelqyer.
Per shkrimin ne fjale, eshte menyra si e ke trajtuar “djallin.”

mendoj qe ka rendesi pasi “çmitizim ose (dhe) metamorfoza” sic e quan ti, jane dy gjera te ndryshme . kjo eshte e paqarte pra.
edhe nese biem dakord qe eshte metamorfoze, per rrjedhim evolucion, po , une ne mendjen time mikroborgjeze mendoj qe eshte proces normal si ne Darvinizim…
eshte pak e ndersjellte dhe ne perpjestim te drejte çeshtja, sepse ne fakt ne evolim eshte njeriu. por bashke me te e ne funksion te tij evolojne kulturat, gjendjet, apo fenomenet shoqerore qe ai vet i ka krijuar.

zhardina asht partizane e mrojtjes te te drejtave te shtresave te margjinalizume dhe djallin e shef ne ket kontekst . prandaj i pelqen dhe c’demonizimi (c’mitizimi) i tij. e shef te pranum nga shoqeria qe deri dje e kishte braktis.
:stuck_out_tongue: :smiley:

Sa imagjinativ qe je dhe ti.

1 Like

jo,jo,jam i mencur,tha pandi raidhi duke tund sqeparin. :stuck_out_tongue:

çmitizim dhe metamorfoza jane vertet te ndryshme, dhe une ne fakt i kam trajtuar veças, por edhe bashke te dyja, ne kuptimin qe ne fenomenin e trajtuar kemi te bejme me nje metamorfoze - dmth me nje trasformim (nga i shemtuar behet i bukur, nga qenie shpirterore merr forme fizike etj) - njekohesisht me nje çmitizim, dmth Djalli nga nje qenie mititike, shpirterore merr forme trupore njerzore, madje te nje personi mikroborgjez, medioker, çfardo etj. Pra njesoj si Muç Nano qe ke qef ti, qe e nxjerr Skenderbeun se nuk ka qene ndonje kushedise çfare heroi atlet i krishterimit, ke qene vetem nje feudal gjysemserb çfardo qe ka luftu per interesin e tij.

Belul, ti i takon nje brezi te infektuar nga darvinizmi, pa asnje alternative tjeter. Por edhe duke qendruar brenda darvivizmit, nuk eshte çdo gje evolucin, ka edhe faza regresi sipas darvinisteve. Pastaj sipas nje darvinisti qe ma mush pak menjen mu, evolucioni biologjik eshte pothuajse ndalur me daljen e njeriut te Kromanjonit, dhe tani kemi te bejme vetem evolucion kulturor, gje qe eshte shum problematike sepse psh demokratet thone se nazizmi dhe komunizmi jane regrese historike, ndersa nazistet dhe komunistet thone perkundrazi, qe demokracia eshte regres. Dmth si gjithnje me dy fele, dhe midis tyre kaka e interpretimit te lire si ta doje felja dhe bolja.

Keshtu qe puna eshte nje çike me e sterholle per te kuptu vertet evolucionin kulturor.

thuaj ‘‘jezusi akbar’’ dhe mbyllet muhabeti. të tjerat janë hollësira për sinjora pertinin! duhet nënshkruar një peticion drejtuar ‘‘atij’’,ku të kërkohet heqja e të drejtës se mendimit. është i tepërt,nuk ka çi duhet njeriut. beso e mos pyet- thotë libri. përderisa ‘‘ai’’ ka shkruar e përcaktuar çdo gjë,çë duhet çmitizimi dythelor njeriut?? ‘’ kështu ishte shkruar’’ dhe hidhu matanë. të presin 72 ‘‘lile a virgin’’,kopshti me dele dhe pëllumba,mish i gicit në zgarë me rigon dhe dhjosmë. varet nga partia ku je regjistruar! ka dhe një kusht të vogël ,që ata që se kanë zbatuar drejt vijën e ‘‘të madhit’’,mund ti bien vetëm me dorë matanë!

mire mer Tiku mire… po une me mendjen time mikroborgjeze dhe mediokre kuptova trajtimin e cmitizimit, hajde mo edhe metamorfozen, e djallit, por nuk kuptova nese eshte mire apo keq qe e cmitizuan djallin keta… dhe nese po, kush e ka bere me mire, ne cilen faze ? -fundja, pervecse figure mitike, si ishte djalli para se ta zgerlaqnin fare , dmth ta cmitizonin , cfare forme apo cfare pamje kishte ?

me thene te drejten menyra si e kam imagjinuar dhe imagjinoj une djallin gjendet ne nje nga keto fazat qe ke analizuar ti, por nuk ta them, por pres ne fillim te ma thuash ti.:smiley:

e meqe folem per darvinizem , une nuk mendoj se evolucioni biologjik eshte ndalur per faktin e thjeshte se perderisa do te kemi ndryshime , sidomos klimaterike, automatikisht do te kemi edhe ndryshime biologjike !
ndersa regresi mendoj se eshte pjese e evolucionit, qe ndodh gjate historise, por me pas sherben per te deftuar rrugen ndryshe drejt progresit… ti p,sh permende nazizmin, qe sipas vleresimit objektiv historik eshte regres… mirepo kur ke thene nazizmi, ke thene Gjermania, tha, dhe e kunderta… cfare ndodhi me Gjermanine dhe popullin gjerman pas regresit nazist ? -pergjigja eshte nga nje koment i nje mikut tim bere ne fb rastesisht para ca ditesh, per arsye tjeter kuptohet… per gjermanet erdhi progresi, dhe kjo si pasoje e ndryshimit thelbesor kulturor ; ‘‘cka i ktheu nga nje popull me mendesi militariste ne nje kolektiv te formesuar ne presat konsumeriste te tregut te lire. me pak interesante, por me te mbrothet. me shume te urte, por me plot tigani. me te veckel individualisht, por te fuqishem ne grup’’.

1 Like

Cimitizimi i Djallit ne Letersine moderne, e ke fjalen besoj.

jo eshte ne pergjithsi, ilustrimi eshte ne letersi. Milton dhe Gete nuk besoj se mund te futen ne letersi moderne.
Ne fakt ke te drejte me duhet ta sqaroj me mire ne tekst.

Eshte e veshtire edhe sikur ta izolosh modernitetin e letersise nga Baudelaire e ketej: do te te duhej te permendje edhe autore qe nuk e kane cmitizuar figuren e Djallit.
Sidoqofte, kam pershypjen se “problemi” me figuren e Djallit i ka rrenjet ne vete dogmen fetare. Stabilizimi i tij (Djallit pra) nga tradita hebraike ne perkthimet ne greqisht dhe latinisht, zgjedhja e disa Ungjijve (me vendim) ne vend te disa te tjereve, perbejne qysh ne fillim nje baze pjellore per interpretime.
Satan(a)i, per shembull, sipas disa biblisteve, eshte nje term i perdorur ne ambjentet ligjore hebraike, ku “satan”-i s’qe gje tjeter vecse akuzuesi, i cili ne gjyq qendronte ne te djathte te te akuzuarit dhe i numeronte ketij fajet. Gjate perkthimit te Shkrimeve te shenjta ne greqisht, po sipas studiuesve, kryhet gjithashtu nje unifikim i figurave mitologjike, t’i quajme, te cilat pothuaj te gjitha (me ndonje perjashtim si ai i Leviatanit), po ashtu kthehen ne djaj. Ose, sikur ne vend te Ungjijve zyrtare te kishim Ungjijte apokrife, Djalli do ta kishte emrin Beliar, me te tjera veti e shfaqje.
Ekzistojne pra qysh ne fillim shume variante te Djallit dhe pas kapitullit te Mesjetes, kur nis e shthuret autoriteti i Dogmes, figura e Djallit i khehet shumellojshmerise se origjines.

Un merrem me autor Muç Nanon qe çmitizon, ti po deshe merru me autor Belulin qe nuk çmitizon.:stuck_out_tongue:

Degjova sot nje komshie shqiptare ketej qe po i thoshte djalit vet qe luante ne oborr:

-Beni, shejtan, vieni qua!

Çfar kerton te thuash me informacionin qe sjell per shumllojshmerine e emertimeve te Djallit, thjesht informacion ditunie biblike, apo ndonje gje tjeter qe un nuk i bie ne te?