Qesh mirë kush qesh i fundit

Kuptohet një koncept, ide apo vizion, jo vetëm për meritë të mësuesit ose mjeshtrit, por edhe të nxënësit ose dishepullit, nuk të jipet diçka që nuk e kishe tashmë. Nuk është se kuptojnë të gjithë, ka gjithmonë një përgatitje vuajtje paraprake për të kuptuar; prandaj ata që vërtet kuptojnë quhen gabimisht të predestinuar.

(nga Ditar i një fuksi)

Per l’intellettuale moderno ci sono solo due modi di essere ossessionati dalla morte: di essere ossessionati e di far finta di non essere affatto.

(dal Diario di un fuksi)

La discussione democratica “io penso che” e “tu pensi che” alternata in infinito finisce fatalmente nel litigio classico totalitario “chi sei tu e chi sono io” e ancor peggio nella minaccia poliziesca “ti conosco bene chi sei!”.

(dal Diario di un fuksio)

Kur shkova në Itali për herë të parë, llafe muhabet me disa intelektualë t’mdhenj, ra fjala për moralin e femrave, e njëri prej tyre deklaroi: “Të gjitha gratë janë kurva!”. E pyeta: “Përfshirë edhe mamanë tënde?”, dhe mendova se e kapa mat, ja mbylla gojën, por ai mu përgjigj pa i bërë syri tërr: “Kurvë është edhe ajo!”. Kështu ai doli fitimtar. :joy:
Lezeti më i madh është se kur e tregova incidentin në atdhe, u hodh një shqipo e tha: “Ka shumë të drejtë, ne jemi një shekull mbrapa!” :rofl:

(nga Nga ditar i një fuksi)

Bota ireale e quajtur Metaverse ose Inteligjencë Artificiale, konsideruar nga shumë si fundi i botës, u paralajmërua kohë më parë nga një botë ireale e quajtur Art, Surrealizëm, Art Metafizik, Realizëm Magjik amerikanolatin etj; por bëhet sikur nuk vihet re sepse artistët janë të paprekshëm si shenjtorë modernë që zëvendësojnë saçerdotët e mesjetës, në epokën moderne arti zëvendëson fenë. Figura e fan-it, fenomen modern që adhuron pa kushte artistin, në epokën moderne zëvendëson figurën e dikurshme të fundamentalistit fetar, dogmatikun e rrezikshëm që adhuron deri në kriminalizëm. Të gjithë “parajsat artificiale” të artit, të gjitha botët ireale dhe sureale artistike, përbëjnë konditat e vuajtura që shërbyen si themel shpirtëror mbi të cilin ngrihet më pas bota ireale e quajtur Metaverse IA. Në histori ka vazhdimësi edhe në pavazhdimsi. Mbajeni me shnet Metaverse IA, e meritoni, keni bërë të pamundurën për ta pasur një ditë.

Domethënia e modhe intelektuale e kësaj tabloje të Magritte është: “Ti dëshiron ngaparën, por do të kesh vetëm ngambrapën”. Ky është mekanizmi shpirtëror që krijon teoritë e komplotit.

Dëmi më i madh shpirtëror i përjetimit në diktaturë është dyfytyrsia e robit në përmasën e pafytyrsisë; pra ishte disidenti që e pësonte më tepër se të tjerët nënshtetas të bindur.

mosca

Shkrimtari i modh Manganelli shkruan se është më e rëndësishme të kesh një libër në bibliotekën tënde sesa ta lexosh atë; koncept analog me: është më mirë të zotërosh një grua në haremin tënd sesa “ta lexosh” atë.

bgguyyfg

Në ferr shkon kush beson në të - Alberto Arbasino

S’ka kuptim të shkosh në një vend ku tashmë ndodhesh; ferri dhe i ferrosuri ja mundon t’i japë kuptim vetvetes.

Nëse nuk do të kisha shkruar romane pornografike, do të isha bërë një serial killer - Andrew J. Offutt

Nëse binomi eros-thanatos është i vërtetë, je tashmë një serial killer.

Ironia consola solo i sconsolati.

Një person pa paragjykime është si një gjeometri pa aksioma.

Pretendimi i mos pasjes se paragjykimeve është një paragjykim në vetvete, madje paragjykimi më i ndyrë ekzistues si absurd dhe i rremë, por që në të njëjtën kohë dëshmon, pa dashur, ekzistencën totalitare të paragjykimit.

Idiotët të shajnë haptazi, intelektualët e mdhenj të ofendojnë me lezet bjeri prakut të dëgjojë dera, pra të ofendojnë me edukatë, gjë që është daha më keq sepse të detyrojnë tu përgjigjesh si idiot, domethënë të bëjnë të ndihesh dyfish keq, i ofenduar dhe njëkohësisht fajtor.

Memorizzare è dimenticare che la vittima si trasforma in boia, e viceversa.