A keni ndonje shprehje tuajën origjinale?

Autori kontemporan :smiley: ka dy vdekje, njëra fizike kur e fusin në varr tek Vorri i Bomit, tjetra shpirtërore kur e fusin në antologji, mbas së cilës për autorin nuk ka më interes njeri, përveç se profesorët, kritikët dhe studentët.
Hapja e dosjeve kërkon të ringjallë së vdekurish fantazmën e autorit.

Na ishte i herë njoni tu nejtë menueshëm ul n’byth t’ullinit. Një qetër që po kalonte aty afër e pyti:

-Çar je tu bo ktu tina?

-Jom tu u menu, e tu prit.

-E çar po pret?

-Jom tu prit që mendimet e mija të bëhen opinione publike.

1 Like

Kurthi post-modern në të cilin “robt” qerthullohen vazhdimisht është rrethi vicioz: nuk qullosin gjë për shkak “vrasje ndërgjegje”, dhe anasjelltas “ndërgjegja i vret” sepse nuk arrijnë të qullosin gjë. Nga pikpamja psikologjike kjo përbën baltovinën postmoderne ku ka ngecur rrota e historisë.

Urrejtja e egër rëndom midis pjestarve të familjes dhe farefisnisë (parenti serpenti - thonë pepinot) dëshmon për një dashuri origjinale të parealizuar, e prandaj transformuar në urrejtje për të afërmin tënd, ose në faqen tjetër të medaljes: në dashuri qurraveci adoleshent në moshë pensioni me bolet të fishkura që varen si lavjerës midis shalëve të veshura me bluxhins.

-Kjo më duket pa logjikë - këlthiti Aqif-eu

-E megjithatë rrotullohet - u përgjegj Halil-eu.

Agjërimi i vërtetë duket vetëm mbas agjërimit.

Agjërimi i vërtetë duket vetëm mbas agjërimit, njësoj si lideri i vërtetë duket kur nuk bën më liderin, dmth kur nuk je më kurrkushi, je njeri pa rëndësi sociale.
Çdo pozitë sociale, kushdoqoftë ajo, edhe qënia i pari i shtetit, vlen për të përgjegjsuar dhe lartësuar shpirtërisht personin që e mban.

Të jesh i sinqertë përbën vlerë vetëm si mënyrë të thëni, psh si i kundërt i rrenacakut. E thënë si duhet thënë, vlerë është të jesh i vërtetë, sepse edhe një kriminel ose një kurvë janë të sinqertë kur vrasin ose kurvërohen, por nuk janë aspak të vërtetë në kuptimin origjinal të fjalës.

Të hysh në supermarket e të blesh vetëm një gjë, pikërisht atë që pate ndërmend të blesh para se të hysh, është testi-kusht se turbokapitalizmi nuk do fitojë përfundimisht, dhe toka, ajri, uji, njeriu nuk do të konsumohen dhe ndoten në mënyrë të parikuperueshme.

Leximi nuk është aktivitet linear siç kujtohet rëndom, ngjan më tepër si vrapim 400m me pengesa, lexon diçka dhe le diçka tjetër pa lexuar. Për këtë arsye është i domosdoshëm rileximi, i cili ka vlerë edhe për një arsye tjetër: frazat lihen pa lexuar jo vetëm prej mospërfilljes së rastit, disa prej tyre shmangen pa vetëdije si probleme të pazgjidhur që të mundon ose nuk je akoma në lartësinë e duhur për ta kuptuar. Shpesh më ka ndodhur të them me habi: si është e mundur që nuk e kam vënë re më parë këtë frazë që përmban në vete një të vërtetë skandaloze?
Për pasojë një shkrim ka vlerë nëse mund të rilexohet vazhdimisht duke zbuluar gjithnjë të reja, karakteristikë dalluese e shkrimeve të shenjta.

Atokohë një libër ishe i detyruar ta lexoje dhe rilexoje shpesh herë, sepse në një shoqëri të mbyllur koha është më me bollëk se në një shoqëri të hapur, dhe se numri i librave ishte i kufizuar dhe të paktë ata që ja vlenin të lexoheshin, kryesisht letërsi franceze dhe sidomos ruse që ishte e një niveli më të lartë. Pa futur në hesap letërsinë e ndaluar, “librat e verdhë” që qarkullonin samizdat, e lexoheshin dhe rilexoheshin me epsh.
Ky përbën një shëmbull tipik që një situatë negative mund të rezultojë pozitive mbas pilafit; Edmond Dantes u bë në burg Konti i Monte Kristos.

Çdo autor nuk bën gje tjetër veçse turinin e vet në çdo gjë që bën.
Nuk bëhet portret, bëhet vetëm autoportret.

“Intelektuali i modh” është një qenie që brima e bythës i identifikohet me brimën e gojes duke u bërë një brimë e vetme ku zhduket koncepti i kohë-hapsirës, tip unaze wormhole e llojit Star Trek që shërben si portë kalimi në një univers paralel.

Një agjent sekret i vërtetë bën lojë të dyfishtë, mandje tamom tamom bën lojë të shumëfishtë, aq të shumëfishtë sa nuk e di as vetë se për kë shërbim sekret punon me të vërtetë. Dmth vërtet e quajnë shërbim inteligjent, por sa për të thënë, sepse në fakt është shërbim gomor fare.

Skizofreni është agjent i shërbimit sekret i “asaj bote” që sjell informacion rroma përtoma në “këtë botë” mçeftas policisë psikiatrike.

Për Pranverën një gjethe vjeshte e vetmuar që dridhet e vyshkur në degë është vetëm një kalbësire.

Nëse shef ndonjonin që fillon e shkruan çdo ditë në fejsbuk, dije se sapo ka dalë në pension.

Vetëm kur kërkon të bësh një gjë vërtet novatore e kupton sa vetëm je.

Si është më mire të jesh ekstrovers apo introvers? Ka rëndësi të mos jesh pervers.

Un nuk paragjykoj, bëj më tepër, zbatoj aksioma.