Sublimierung (Metafizikë e dashurisë ose Dashuri e dashurisë, Pjesa e pestë, vijon I)

Historia njerzore është historia e Dëshirës së dëshiruar - Kojeve, Parathënie Hegelit.


Se s’dashuronja as un as ti
Po dashuronte dashuria.

Poradeci, Kur shtrohet vala permbi zall.


Masat financiare të marra për të shmangur krizën e vitit 2008 - pjellë e argalisjes pa fre të financës nëpër hapsira virtuale ose metafizike - dhe vënia në dyshim e aksiomës kambiste “parja pjell pare” (ose “kapitali pjell kapital” sa herë që hyn e del nga sportelet e Sudes ose nga depozitat e bankës zvicerane), vunë në dyshim vlerën e lirisë/parasë si garanci për vetë lirinë/paranë, të cilat nuk mund të riprodhojnë vetveveten me shkop magjik. Me fjalë të tjera, meqë afërmëndsh liritë qytetare ushtrohen në kontekstin e tregut të lirë, vënia e kufirit të ekonomisë virtuale tek thana e ekonomisë reale implikon vënien e kufirit të lirisë virtuale tek thana e domosdoshmësisë reale, gjithashtu implikon që liria artistike ta ketë kufirin tek thana e domosdoshmërise utilitare, ndërsa ëmbëlsia e dashnisë tek thana e ëmbël-thartë e besnikërisë. Me fjalë akoma më të tjera, tani që është bërë e qartë se ahengu postotalitar ka marrë fund, kujt i ka dalë rakia më në fund mund të kuptojë që parrullat e leqendisura: “liri për liri”, “pare për pare” (ose “kapital për kapital”), “art për art”, “dëshirë për dëshirë” dhe “për-për”-at e tjera të ngjashme (reduktuar të gjitha në parullën përfaqsuese “dashni për dashni” të përdorur si nëntitull shkrimi) janë iluzione gënjeshtare si të qenit që vjen rrotull për të kafshuar bishtin e tij.

Njësoj si shkencëtarët e shek. XIX nxorrën safi iluzion motorin perpetum mobile dhe filozofët po njësoj konceptin libero arbitrio (sipas Niçes ky koncept i fundit ekziston vetëm që filozofët ta hedhin poshtë), Denis de Rougemont e tregon lirinë e dashnisë si dyfish iluzion (më saktë iluzion i dyfishtë i partnerëve). Në librin e tij të famshëm Dashuria dhe Perëndimi ai dëshmon kundërrymës se individi (ose subjekti) nuk është i lirë të dashurojë tjetrin (ose të dëshirojë objektin), si rëndom kujtuar dhe paraqitur në kulturën perëndimore, dhe që koncepti i dashurisë ka karakter edhe historik (përveçse metafizik). Dashuria ideale ose dashuria romantike - konceptuar si dëshirë e papërmbushur - del në pah si dukuri sociale në shek. XII, pikërisht kur krishtërimi istitucionalizohet si katolicizëm në konflikt me sektet heretike ose gnostike (manikejtë, katarët ose albigezët), dhe kur martesa institucionalizohet e kontrollohet zyrtarisht prej kishës. Ndryshe nga si paraqitet rëndom në tekstet shkollorë të historisë, Rilindja zanafillon pikërisht në këtë shekull, quajtur prej historianit Le Goff shekulli i “vrullit të madh”, në të cilin lind teologjia natyrore - nxitur prej përkthimeve nga arabishtja - dhe për pasojë marrin hov shkencat e aplikuara, teknika, teknologjia etj, pranohet qenia e purgatorit ose shpëtimit prej ferrit, me pasojë të drejtpërdrejtë shndërrimin e fajdexhiut (realisht hebre dhe prandaj me licensë fajdexhiu) në bankier dhe lindjen e kapitalizmit. Pikërisht në mes të shek XII kulti i Virgjëreshës Mari zëvëndësoi kultin e Maria Magdalenës duke trasformuar arketipin femëror të kultit marian të Nënës së Zotit, në kultin marian të Madonës (nga përkatësisht forcë krijuese në pozitën e nënës, në forcë shpëtimtare në pozitën e nuses). Poezia provansale - me origjinë krahinën Provansë të Francës ku mbizotëronte sekti heretik i albigezëve - ishte poezi dashurie kushtuar një gruaje të hyjnëzuar në rangun e madonës ose Madonës (Maries) dora vetë, e që fshihte mbas paraqitjes oborrtare shekullare dëshira shpirtërore fetare (heretike) për Tjerin. Në fakt gruaja ose madona ishte një pretekst që mbulonte dhe fshihte konceptin e dashurisë në vetvete. Mendësia pagane e sekteve gnostikë - megjithse grupime popullore të shtypura ose pothuaj të asgjësuara si në rastin e masakrës katolike mbi heretikët albigezë - mbijetoi në format poetike të dashurisë. Amour-passion e trubadurëve provansalë i’u imponua poezisë që pasoi këtë lloj amuor-i duke filluar prej Mesjetës, vazhdoi në epokën e romanticizmit (kulmi arrihet me operan Tristiani dhe Izolda e Wagnerit ***) dhe arriti deri në ditët tona krejtësisht të përmbytura prej prodhimit të indutrisë kinematografike dhe bestsellerit roman stereotip “me dashuri”, ku love story shitet dhe blihet pazarit si çdo mall tjetër. Mbasi analizon fije e për pe mitin romantik të Tristianit dhe Izoldës, Rougemont arrin në përfundimin që eros (instikt i jetës) dhe thanatos (instikt i vdekjes) identifikohen midis tyre (ndryshe nga Frojdi që besonte në antagonizmin themelor midis tyre), dhe se dashuria romantike nuk është dashuri e vërtetë për tjetrin, por është “dashuri për dashurinë”, dmth çfarë dashurojnë partnerët është dashuria në vetvete, vetë fakti i dashurimit, sepse të dashuruarit nuk shohin si është tjetri në të vërtetë, por shohin përfytyrimin e tyre që kanë për tjetrin - madje më keq: imazhin e tyre në tjetrin -, ata kanë nevojë për njëri tjetrin për t’u ndezur, e më tepër se për praninë, kanë nevojë për mungesën e tjetrit, sepse dashuria romantike është negative, pra ekziston si mungesë dhe jo si prani (prani-mungesë ekuivalente me jetë-vdekje). Gjithnjë sipas Rougemont dashuria fatale dhe patologjike - një pasion vetvrasës e që implikon vetëm vuajtjen - është kundër jetës dhe jeta kundër saj, dashuria e pamundur (e nxitur vetëm nga mungesa dhe frenuar nga prania) i ndjell dhe madje i krijon vetë pengesat me qëllim që t’i shkojë deri në fund të pasionit vetëshkatërrimtar të dashurisë, i cili i kundërvihet martesës sepse dashuria ushqehet vetëm nga tradhëtia dhe dashuria e lumtur nuk ka histori, nuk përbën roman, nuk ka spektatorë, nuk ka lexues, e as autorë, por ka vetëm aktorë. Suksesi i romanit (një term që prejardhet nga rryma e romantizmit, e vetmja rrymë me flakadan akoma të pashuar; në një farë mënyre të gjitha artet vazhdojnë të jenë romantikë) varet nga fakti që tema romantike e dashurisë dhe vdekjes prek telat më të thella të zemrës tonë. Si përfundim prania është armike e dashuri-pasionit dhe e artit, ndërsa dashnorët dhe artistët ushqehen me mungesën, madje edhe filozofët metafizikë sepse dashuria romantike është dashuri sublime, metafizike, jo e kësaj bote, munguese në këtë botë dhe prandaj e dëshiruar më tepër se kjo botë (dmth në plan të fundit dëshirohet vdekja që na largon nga kjo botë). Nostalgjia e pangopëshme për vëndin “që nuk është” dhe kohën “që nuk është më”, për të kaluarën e lavdishme (nostalgjia reaksionare) ose të ardhmen e ndritur (dëshirimi progresist) - të kërkuara kudoqoftë dhe kurdoqoftë, por kurrë në mërzitinë e vendndodhurit dhe të tashmërisë - bëhet natyrshëm paradigma e metafizikës perëndimore; në fakt Heidegger vjen rrotull si kali në lëmë rreth termave “prani” dhe “mungesë”. Sipas Rougemont dashuria romantike, duke ndikuar nëpërmjet artit dhe poezisë tërë kulturën, psiken, jetën dhe zakonet e Perëndimit individualist, përbën një kërcënim për qënien e Perëndimit (dhe sistemit demokratik të lindur prej tij), sepse një konceptim i tillë i dashurisë bëhet i mundur vetëm në një shoqëri që kultivon ideologjinë individualiste dhe ku tëhuajzimi i individit prej shoqërisë, jo vetëm tolerohet e justifikohet, por edhe inkurajohet dhe glorifikohet. Kërcënimi vjen njësoj edhe nga faqja tjetër e mësallës kur individët mblidhen bashkë në një kope dhe dashurohen mes tyre në emër të shtetkombit (një tjetër shpikje ideologjike mirfilli oksidentale). Rougemont duke analizuar ndjenjën romantike të nacionalizmit - nocioni abstrakt i dashurisë së sublimuar kolektive për kombin lidhet ngushtë me romanticizmin revolucionar (nacionalizmi si ideologji lind taze e freskët në epokën e Revolucionit Francez) - tregon se nacionalizmi është edhe urrejtje për tjetrin (njëkohësisht edhe për veten), sepse instikti i luftës ose i vdekjes (urrejtja, thanatos) dhe erotizmi janë të lidhur bashkë që prej kohës së Kalorsisë (ku herojtë kacafyteshim mes tyre në emër të dashurisë dhe sakrifikonin jetën për “damën e zemrës”), e deri në luftën e dytë botërore ku robt shkonin si cjapi tek kasapi në emër të dashnisë së dashurisë për atdheun. Rougemont nuk analizon shndërrimin e erosit në seksualitetin zologjik bashkëkohës (lidhur me kasaphanat moderne si faqja tjetër e mësallës eros-thanatos), sepse në kohë të tij dukuria nuk kish shpërthyer akoma dukshëm. Nuk trajton as dukurinë e artit modern, megjithse ky i fundit, kur ngulmon që poezia është misteri, çfarë nuk dimë, nuk bëjmë dot dhe nuk kemi në dorë - dmth pafuqia totale paraqitur si gjithëfuqi demiurgjike ose humbja totale si fitore totale (thënë frojdikisht: kompleksi i inferioritetetit paraqitur si kompleks superioriteti) -, dëshmon shkëlqyeshëm në favor të tezës së tij që “poezia është herezi e shtypur, e ndrydhur, e interiorizuar”.

(vijon …)


pjesën e mëparshme e gjeni këtu


***Wagnerin dhe operan e tij eros-thanatos Tristiani dhe Izolda e kam trajtur ketu dhe ketu

3 Likes

Aqua, me siper ke nje shpjegim te hollesishem dhe serioz te idese qe po benim qyfyre:

Po me hajdegerin, c’paten?!

Dasein:
“Thus it is a form of being that is aware of and must confront such issues as personhood, mortality and the dilemma or paradox of living in relationship with other humans while being ultimately alone with oneself.”

jo ç’pati Hajdegeri me veten e vet kur mbeti si Hajdaraga ne dyfeleri prani-mungese (te tjetrit), being ultimately alone with oneself.

besoj se do te dale e qarte vete me pas, shkrimi vijon ne 3-4 pjese te tjera.

Daseini i tij eshte i vetedijshem per perkohshmerine e tij (dhe te te dashurve/afermeve a si te duash, te tij), per limitet e veta ne kohe e hapesire. Prandaj veren qe derisa je ne kete bote mundohu te racionalizosh kohen.

Hajdaraga ishte i ndergjegjshem qe ishte nazist, dmth ishte indergjegjshem persa gjithçka thua ti, por nuk ishte i ndergjegjshem se kishte mbet i krishtere, megjith perpjekjet e tij per te mos qene i tille.

Metafizika, dhe Hajdaraga ka qene kulmi i metafizikes perendimore, eshte produkt i krishtere, siç eshte edhe dashuria e dashurise, e te tjerat qe pasojne varg: art per art, pare per pare, seks per seks, vagin per vagin, penis per penis etj (kete trajton shkrimi). Mos harro formulen e marteses ne altar te krishtere: “Vetem vdekja do t’ju ndaje”. Dmth ne boten tjeter sekushi me vete, gjithsekushi do t’i bjere me dore. Fajin per individualizmin e ka krishterimi, shpetimi i krishtere eshte individual.

Kjo eshte ne strukturen e vete krishterimit, ne vete pa permbushjen e tij, prandaj dhe premtimi per Ardhje te Dyte.

Nganjeher te krijon pershtypjen e dishepullit te frojdit. Gjithe historia e mendimit dhe artit, me kadenca e dekadenca, paska ne nenvetedije krishterimin.
Po pse mo ata kinezet e hinduset qe s’u preken nga krishterimi, c’bene me dashurine a me poezine. S’ka atje dashuri per dashurine? Apo qe nga konfuci e sublimuan ne dashuri per dollarin me tajlande e tehu.

PS. Gjithsesi respekt per temen, vecse ngjan qe per hire te subjektit momental je ne gjendje te heqesh kokat majtas e djathtas, me nje te rene te lapsit (ne kete kuader edhe instistimi me i be biografine hajdegerit, si nazist etj, pra me cdo kusht me i pre koken).

Kot qe lodhesh te gjesh se kujt jam dishepull un, mundohu te kuptosh nje her, kane sira gjerat.

Nese kam thene shpesh here qe Frojdi eshte gjenial per ca gjera, kjo nuk do te thote qe jam dishepull i tij, e qe gjenialet te mos jene gomor fare per ca gjera te tjera. Konkretisht kerko ne shkrim nje gafe te Frojdit qe Rougemont e ka trajtuar perkundrazi me gjenialitet.

Lexo mir shkrimin, behet fjale per finance moderne, art romantik, art modern, poezi moderne, filozofi moderne (metafizike) etj, keto dhe shume te tjera jane krijuar brenda krishterimit qe ka infektuar te tjerat kultura te botes. Nuk e ka shpik Kina komunizmin, e ka shpik Evropi, prej ka marre Kina, qe ka pas elemente komuniste brenda kultures se saj. Pra shiko vezen, mos shiko qimen ne veze.

Hajdaragen e kam quajt nazist ne menyre ironike, vetem si kujtese per grindjen rreth tij nese ka qene nazist apo jo, gje qe s’me intereson fare. Por me intreson fakti qe ka qene ngambrapakristian, mohon boten tjeter (e ben me lezet si nazist, jo duke i prere koken si komunist), mohon edhe kristianizmin qe i ka mesuar gjyshja e tij. Ky eshte shkak i nazizmit, dhe i komunizmit.

[redaktuar]

What is being? This is, from the Greeks to Hegel (according to Heidegger), the guiding question of ontology and the history of philosophy as metaphysics. And the answer is presence: ‘being’ means ‘being present’, ‘presencing’; ‘to be’ means ‘to be present’. By clarifying the limit of this philosophy of presence, however, it is possible to go beyond it, to a thinking of being as presence and absence—for both coming-to-presence and going-out-into-absence are ways in which beings are, and being happens. And yet, are presence and absence the only ways to think being? On the contrary—there is a third. From the Greeks (through Hegel) to Heidegger, the being that fails to come to presence, but also does not simply remain in absence—this is what is merely implied, an implication. But then what does it mean to think being as implied? Being as implying? As an implication?

The irremovable difference between presence and absence

Sometimes I think that I am a stupid philosopher. One who is too simple-minded to see the value of complicated thoughts and the truth of certain philosophical statements which are clear for many of my confrères. I faced this fact again when I started to read an article about Heidegger, or rather about his philosophical method, in a journal I am subscribed to. I knew that reading it would be quite an effort for me because of Heidegger’s obscure style. And many comments on his texts are not much better. Indeed, I had only just read one page when there was talk of “a thorough and irremovable difference between presence and absence” that formed the background of a long-lasting philosophical debate. I was baffled. I must admit that I had missed the debate, to which, according to the author of the article, outstanding philosophers like Heidegger (you guess it), Levinas and Derrida had contributed. But, of course, it is no wonder that I had missed it, for just such statements make me drop out. For what does this quotation mean when I look at it with a down-to-earth mind, forgetting for a moment that I am a philosopher? Or maybe when I look at it from the viewpoint of an analytical philosopher? Frankly speaking, it is nonsense. For the thoroughness and irremovability of the difference between presence and absence is already in the meaning of the words. It is analytical. It is as if you say: “If I am here I am not there”. Nothing is clearer and more analytical than this. Of course, it is thorough and irremovable, so what are we talking about then?
I continued reading the article but you’ll not be surprised that I put it aside after a few sentences. Actually I was a bit disappointed that I did not have the perseverance to read it to its end, since it is obvious now that I’ll never become a great thinker. For, so Heidegger, all great thinkers think the same because they all know themselves being bound by the question of Being. But it’s Heidegger’s Being and that’s not mine. For me this Being is nothing, and as Heidegger told us, the nothing nothings. Oh, help, let me stop here, before I do become a Heideggerian philosopher.

P.S. I know that this is a caricature but sometimes a caricature tells the truth better than telling the truth. In Heideggerian terms, it unhides the hidden better, than the unhidden itself.

https://m.grin.com/document/83530

Im § 25 setzt Heidegger zunächst seine Descartes-Kritik fort und konstatiert: „Man mag Seelensubstanz ebenso wie Dinglichkeit des Bewusstseins und Gegenständlichkeit der Person ablehnen, ontologisch bleibt es bei der Ansetzung von etwas, dessen Sein ausdrücklich oder nicht den Sinn von Vorhandenheit behält. (…) Dasein ist unausgesprochen im Vorhinein als Vorhandenes begriffen“ (114). Im Zuge eines angemessenen Verständnisses des Menschen und seiner Welt schließt Heidegger: „Die Klärung des In-der-Welt-seins zeigte, dass nicht zunächst ‚ist’ und auch nie gegeben ist ein bloßes Subjekt ohne Welt. Und so ist am Ende ebenso wenig zunächst ein isoliertes Ich gegeben ohne die Anderen“ (116). Mit den Analysen zum Mit- und Selbstsein sowie dem ‚Man’ macht Heidegger deutlich, dass kaum zwischen dem Weltbezug und dem Verhältnis zu Anderen zu trennen ist: „Auch das Alleinsein des Daseins ist Mitsein in der Welt“ (120).

…lene fare.

Shume i bukur shpjegimi i iluzionit romantik si dashuri e mungeses. Pra romanticiteti tregohet si dashuri per dashurine, si enderrim, si poezi per dashurine ne mungese te saj dhe perjetimi i castit do te na ndihmonte qe te shprehnim dashuri mbi vete personin dhe jo mbi objektin e deshires. Zhveshja nga iluzionet them se fillon ne momentin kur njeriu fillon te mos e shohe veten si figure perballe tjetrit, atehere automatikisht tjetri nuk behet projeksion i mendjes se tij. A nuk do te ishte renia ne dashuri ne kete rast nje menyre per te mos u perballur me veten, nje menyre per t’u arratisur nga udhetimi brenda vetes dhe eksplorimi i dhomave te shpirtit? Ne nje fare menyre, sa here vrasim nje iluzion, vrasim nje objekt deshire, ne rrugen interne per te takuar veten tone, dhe ne ate eksterne per te gjetur ‘the one’, pasqyren e shpirtit.

I am the lily of the valley,
The rose of sharon etc etc thote kenga e kengeve.

1 Like

Purtroppo…
20180406_102838

1 Like